Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Вторник, 26.09.2023, 12:12
Главна » Статии » Свещеният Коран

КОРАН КУРС В ЦЕНТРАЛНАТА СОФИЙСКА ДЖАМИЯ „БАНЯ БАШИ”
Децата са най-скъпото и обичано нещо в земния живот, но и отговорността за тях е огромна! Осъзнавайки този факт, ние разбираме, че бъдещият „модел” и „образец”, който ние ще създадем, ще бъде или в наша полза или в деня на възкресението ще се изправим лице в лице с това, което сме направили!

Разбира се, ако следваме инструкциите на Корана и сунната на Пратеника ние ще направим нашите деца жив пример достоен за подражание, но ако ги оставим в лапите на днешния модел и образец, който се смята за най-добър, градящ се върху фалшивата и изкуствена представа на хората, тогава ние ще обречем децата си на гибел както в земния, така и в Отвъдния живот. Няма да опазим повереното ни от Аллах и ще се провалим като представители и наместници на Аллах в този временен свят! 

Ето затова всяка възможност децата ни да опознаят религията си е като лъч светлина в земното ни пътуване и начин децата да оценят всяка глътка живот дадена им от Аллах!

Несъмнено важна роля играят Коран Курсовете, които спомагат за изграждането  на детето, като един добър мюсюлманин! 

От друга страна в днешно време и особено в България една такава дейност е необходима, за да не се откъсне детето от религията си и да не забрави от къде е дошло и накъде е тръгнало!

Всеки ден децата се сблъскват с различни фактори, които им въздействат по един или друг начин, било то в училище, на улицата… особено в големите градове, където възможността за деградация е много по-голяма!
Но каквито и да са обстоятелствата и колкото и голяма да е трудността, ние трябва да издържим и да запазим децата си чисти и неопетнени!

---------

Нека сега ви разкажа за Коран Курса в централната софийска джамия в град София! 

Самата джамия е построена от архитекта Мимар Синан по нареждане и финансова подкрепа на Кадъ Сейфуллах ефенди, в памет на починалата му съпруга!
До ден днешен тя продължава да е паметник на културата и да посреща всеки ден мюсюлманите за молитва!
Децата в коран курса достигат до петдесет! Възрастта им варира от 5 до 18 години.

Децата са разделени на три групи спрямо нивото им, като се предвижда в най-скоро време групите да станат четири!
Първата група са деца, които изучават елиф-ба, ръководени от Гюллю Ахмед!
Втората група са момичета, които изучават Корана, ръководени от Ханифе Муса!
И третата група са момчета, които също изучават четене на Корана, ръководени от Ведат Ахмед - зам. главен мюфтия!

Децата имат четири часа по 40 минути, като се редуват и междучасия! След втория час има голямо междучасие, през което децата се хранят с храна осигурена от самите родители!

Всяко едно от децата има бележник, в който се записват предметите и сурите за наизустяване! Предметите са сира, фъкх, Коран - четене и теджуид - два часа. Предметите важат и за трите групи.

Чрез бележниците родителите имат възможността да следят нивото на децата си и вкъщи да им помагат  в подготовката за следващия урок!
Връзката с родителите и искрените взаимоотношения са важни за самото развитие на децата, затова в месеца един път, с позволението на Аллах, се опитваме да организираме лекции за родителите на теми свързани с възпитанието на децата и развитието им в съвремието ни! Организират се различни забавни програми, като скоро с позволението на Великия Аллах  ще имаме програма плюс още една изненада, която засега остава в тайна!

Също така за завършен джуз Амме се дава награда, като преди две седмици едно от децата завърши и получи своята награда! Момчето се казва Омар ибн Дияеддин, а в скоро време се очаква още няколко деца да го завършат! Разбира се има още сури за наизустяване, като сура Ясин, Мулк, Кехф и т.н., за които също се раздават награди!

Наистина онова, което ние даваме е малко в сравнение с наградата, която Аллах дава на всеки станал причина за напътствието на един човек!

Аллах да е доволен от всеки, който бъде причина едно дете да придобие знания от него!

Аллах да възнагради усилията ни!

- Ханифе Муса -


Категория: Свещеният Коран | Добавил: ikrakids (07.04.2012)
Разгледали: 688
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2023 Конструктор сайтов - uCoz