Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 19:05
Главна » Статии » Разкази

В ОЧАКВАНЕ НА МЕСЕЦ РАМАДАН


Мили дечица! Ако все още сте много малки и не можете да говеете през месец Рамадан, вижте по-долу в разказа какво правят Хусейн и Али, за да се възползват от този хубав месец и отново да спечелят награда от Аллах. А тези, които могат да говеят, нека Аллах приеме оруча им! Вие също се старайте към повече праведни дела и добри навици през този месец.


 Една вечер Хусейн забелязал нещо интересно.

- Мамо, мамо! - извикал и слезнал по стълбите надолу.

- Мамо, къде си? – попитало детето.

Майка му, усмихвайки се леко, излезнала от кухнята, за да види какво става:

- Тук съм, детето ми! Станало ли е нещо, какво има?

- Всички съседи са излезнали балконите си и гледат към небето. Защо гледат? – попитал развълнувано Хусейн.

- Те са в очакване на новата луна. – отговорила майка му.

 

Хусейн знаеше, че в началото на всеки месец се появява нова луна, но не разбираше защо всички я чакаха с такова нетърпение, затова попита майка си да му обясни.

- Тази нова луна е много важна! – отговорила майката и продължила: - „Тя е знак за започването на месец Рамадан – един много специален месец. Тогава е низпослан Свещения Коран на Пророка (с.а.с.) в нощта Кадр, която е по-добра от хиляда месеца! Аллах тогава затваря вратите на Джехеннема и отваря вратите на Дженнета. Всички мюсюлмани говеят и се стараят да правят колкото е възможно повече добрини. Също така се опитват да придобият добри навици, с които да продължат през цялата година.

Хусейн слушал с интерес майка си и радостно извикал:

- Колко хубав месец е това! – радостно извикал Хусейн. После попитал - Аз какво трябва да подобря за себе си?

- Ти си още много малък, за да говееш и то не е задължително за теб!

 

Ала след като казала така, тя забелязала, че усмивката на детето й изчезнала. Тогава му дала някои съвети, чрез които той отново ще може да се възползва от този честит месец:

- Ти можеш да четеш Коран и да се научиш да изпълняваш молитвата. Също така можеш да вършиш добри дела, от които Аллах ще бъде доволен и да страниш от лошите дела, които Той не харесва.

 

Хусейн много се зарадвал, че има много неща, които може да направи, въпреки че не може да говее, а също така ще спечели много севаб подобно на говеещите.

 

- Наистина ли?! Какво още мога да направя, мамо? – попитал развълнувано Хусейн.

 

След това майка му продължила с думите:

- Трябва да потърсиш прошка от твоите приятели, ако си ги обидил или си извършил нещо лошо спрямо тях. Да внимаваш да не ядеш, когато вървиш по улицата, защото останалите хора може да говеят. Също така не трябва да лъжеш и с каквото можеш трябва да помагаш на хората. По този начин Всевишния Аллах ще те възнагради като говеещ.

 

На другия ден започнал месец Рамадан. Хусейн послушал съветите на майка си и най-напред отишъл и се извинил на всичките си приятели. Когато се прибрал съобщил това на майка си, тя много се зарадвала на постъпката му и казала:

- Това е чудесно! Аллах да бъде доволен от теб!

 

Когато дошло времето за ифтар, Хусейн взел храна от вкъщи и занесъл и на неговите приятели. На следващия ден единия от тях, който се казвал Али видял неговата постъпка и направил същото. След това майката на Хусейн се обадила на родителите на Али и уговорили следващия ифтар да го направят съвместно и заедно да отслужат молитвата.

След като направили това, майката на Хусейн извикала момчетата и им обяснила някои важни неща:

- Мили деца! Меляикетата ще запишат това в книгите с нашите добри дела и на Съдния Ден Всевишния Аллах ще ни възнагради за тях. Който има добри дела ще отиде в Дженнета, а който е извършвал лошо, той ще отиде в Джехеннема. Най-доброто дело, което може да се направи е да се чете заедно Коран, както и да се разбира значението му и да се наизустява.

 

Момчетата бяха много щастливи и решиха да направят точно това, да се събират и да четат Коран до края на Рамадана и казали:

- Нашите добри дела ще бъдат много красиви в Съдния ден и ние ще ги видим.

- Иншааллах (с позволението на Аллах)! – казала майката като ги чула и завършила с думите: - Но трябва да продължавате да се държите добре до следващия Рамадан.

 

Хусейн и Али се съгласили с това и обещали да го направят.

 

Мили дечица! Бъдете и вие прекрасен пример за вашите приятелчета и заедно се насочете към извършването на повече добрини. Аллах да е доволен от вас! Амин!Категория: Разкази | Добавил: ikrakids (20.07.2011)
Разгледали: 792 | Коментари: 2
Всички коментари: 2
2 Marty  
0
Great stuff, you hpeled me out so much!

1 Amina  
1
http://www.assabile.com/ramadan/

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz