Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 20:27
Главна » Статии » Разкази

РИБАТА, КОЯТО НЕ МИСЛИ!...


Имало едно време, преди много години, три риби, които живеели в едно малко езерце. Имената им били Акбал, Орбал и Яман. Трите риби си играели радостно в езерото. Понякога много разгорещено игрите им продължавали по повърхността.

Един ден, отново си играели радостно по повърхността, едната от една страна, другата от друга…, пеели песни  и се гонели.

В един момент, погледът на Акбал бил привлечен от черна сянка, която се плъзнала от небето. Какво е било това, не станало ясно. Но е възможно да е било и орел!…


Дори да е било, това Акбал трябвало да обследва предпазливо. Всяка работа той вършел прецизно и на място. Никога не оставял работата си наполовина, без да я довърши:

- Трябва да се връщаме обратно на дъното. Ако това е орел може да ни навреди. А дори да не е орел нищо не губим, ако се приберем. По-късно отново ще излезем на повърхността да играем – си мислел той, обяснявайки на приятелите си, че трябва да тръгват.

Яман бил риба, която се доверявала изцяло на себе си и оставала на всякъде до края като винаги си мислела, че на нея не може да се случи нищо. За това тя не приела предложението на Акбал:

- Нима ще се страхуваме от нещо, което не знаем какво е? Дори да е орел, какво от това? Не се притеснявайте, не може нищо да ни направи!

- Вие си знаете! – казал Акбал и веднага се гмурнал под водата.

Яман продължавал да играе радостно, а Орбал хем играел, хем с върха на окото си следял приближаващия се орел и не можел да реши какво да прави. След известно време Орбал изкрещял от страх:

- Това е орел! – и бързо се гмурнал във водата. А Яман извикал след него:

- Хах, ако ще отиваш, отивай, страхливец такъв! Какво ще стане? Аз ще си играя сам, при мен няма място за страх!

През това време орелът се спуснал по-ниско и доближил повърхността на езерото. Яман се доверявал на себе си и си мислел, че орелът няма да го улови.

- Ако се опита да ме хване веднага ще се гмурна във водата.!... – си мърморел той, а в този момент орелът се оказал на островчето. Преди да разбере какво е станало, Яман усетил, че се намира във въздуха. Той бил уловен. Все още не разбирал какво става. От една страна съжалявал, че това е станало, а от друга страна започнал да се страхува какво ще се случи с него .


 Ето така, мили дечица, не бъдете и вие като рибата, която не мислела! Преди да направите нещо, винаги помислете. Не се доверявайте прекалено много на себе си!  Не забравяйте винаги предварително да вземате предпазни мерки и  не пренебрегвайте това, което трябва да направите!


Категория: Разкази | Добавил: ikrakids (27.02.2011)
Разгледали: 539 | Коментари: 7
Всички коментари: 7
7 Манка Кичикова  
0
Това разказче е много поучително!Дано хората които го четат да си взимат поука,а не само да го прочетат и да кажат''Да така е''!
smile

6 :)  
1
Поздрави за разказчето smile

3 iyicocuk  
2
Първо помисли, после го направи... smile

4 yolcu  
1
да правилно, защото след като го направиш smile и да мислиш няма полза!

5 Reyhan  
0
Ааа може пак да има полза wink да се извлече поука от стореното. smile

2 yolcu  
2
Хубаво разказче.
И по-големите има на какво да се научат, стига да четат внимателно.

1 Enes  
1
Аллах да те възнагради! Наистина поучително разказче за мъниците!
ИншаАллах да бъде от полза за всички!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz