Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Понеделник, 15.08.2022, 15:11
Главна » Статии » Ахляк (морал, нрав, възпитание)

Рамадан Байрям

 

Мухаммед (саллеллаху алейхи уе селлем) е казал:

"Ако преминете през райските градини, се наситете."

Попитали: "Кои са райските градини, о, Пратенико на Аллах?" 

Отговорил: "Събиранията, в които се споменава Аллах." 

(ет-Тирмизи)

Неусетно измина Месец Рамадан - месецът на милостта и благодатта от Аллах; месец, чийто дни бяха изпълнени с ибадет и размисъл за Създателя. Вярващите раби на Всевишния с тъга изпратиха тези благодатни дни, чиято стойност може да се оцени само от вярващото сърце, изпълнено с преклонение пред Аллах.

Тази тъга важи в пълна сила и за децата от  Коран Курса в с. Аврамово, които въпреки крехката си  възраст, много добре знаеха в какъв велик месец се намират. За тях една част от месеца премина в четене на Свещения Коран, а последните дни децата усилено се готвеха за тържеството за Байрям, с което решиха да зарадват своите майки и да ги съберат на най-прекрасното място, а именно в Дома на Аллах, за да може да се почувства духа на празника, чийто смисъл не е в яденето и пиенето, а в това да тържествуваш, да се радваш, че си постигнал победа над нефиса си и да си пренебрегнал своите страсти в името на Аллах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато празничния ден настъпи, малките мюсюлманки изпълниха джамията, изпълнени с радостни чувства, весели и щастливи. Всички бяха облечени в красиви рокли и забрадки, като самото облекло им придаваше един особен нур (светлина), който изпълваше очите със сълзи на умиление на всеки, който ги видеше, защото те приличаха на дженнетски цветя, изпратени от Аллах.

Вълнението им нарастваше с всеки изминал миг, всяко от момичетата с нетърпение очакваше да види своята майка и тогава очите им светваха и старанието им да се покажат в най-добра светлина се увеличаваше. След началото на програмата в джамията настъпи пълна тишина, чуваха се само звънките гласчета на децата, които с желание редяха айети, хадиси, мъдри думи и поучителни случки. Очите на майките и бабите са пълнеха със сълзи от гордост при вида на тези малки деца, които бяха подготвили това тържество, за да се почувства духа на истинския празник Байрям, за да се обединим поне за малко, за да се възвърне духа на мюсюлманската общност.

Накрая на тържеството майките бяха купили малки подаръчета за децата, като по този начин ги изненадаха приятно и малките мюсюлманчета се почувстваха удовлетворени от труда, който бяха положили за празника. Изненадите за децата обаче не свършиха, за тях имаше и две прекрасни торти, които бяха специално надписани за празника, това още веднъж ги зарадва и ги  накара да почувстват, че Байрям  е истинския празник за мюсюлманите.

Празникът приключи с игри и разбира се, снимки, за да запомним този прекрасен ден, и да не забравяме, че духа на празника зависи от нас да го направим според изискванията  на нашата религия.

- Hatija -

Категория: Ахляк (морал, нрав, възпитание) | Добавил: ikrakids (01.08.2014) | Автор: Hatija
Разгледали: 780
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2022 Конструктор сайтов - uCoz