Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 20:15
Главна » Статии » Ахляк (морал, нрав, възпитание)

ПРИЯТЕЛСТВОТОСкъпи, приятели!

Предлагам ви една изключително важна тема, чрез която се надяваме да се внесе яснота за това как да подходите при избора на приятелите си. Всеки един от нас се нуждае от приятели. Немислим е живота без тях. И не случайно има поговорка, че „за човека можеш да съдиш по приятелите му”. Ето защо трябва да бъдем много внимателни в избора си. Иначе стои въпросът, когато говорим за приятели в исляма. В този случай трябва много добре да подберем другарите си, защото те или ще ни помагат в усъвършенстването ни като мюсюлмани, или ще ни отклонят от Правия път. При всички случаи приятелите оказват влияние върху нас. Затова ние трябва да изберем да ни бъде приятел човек, който вярва и спазва заповедите на Всевишния Аллах и любимият ни Пророк (с.а.с.). И да стоим далеч от този, който няма добро поведение, не отдава голямо значение на Исляма и дали ще спечелим задоволството или недоволството на Аллах. Няма да бъде добре ако позволим на другаря си да ни удави в грехове и по този начин да спечелим недоволството на Аллах. В основата на деянията на тези, които следват лошите пътища стои покварата. Делата им са изградени върху заблуда и отклонение от Правия път.

Всевишния Аллах казва: „В Деня, когато угнетителят ще хапе ръцете си, казвайки: „Ах, да бях поел път с Пратеника! Ах, горко ми, да не бях взимал такъв за приятел! Той ме отклони от споменаването, след като бе дошло при мен...”” (25:27-29)

И така мили дечица, нека се насочим към избора на добри приятели, които ще бъдат нашето огледало и които ще ни помогат в следването на правилния път и в стремежа за спечелването на задоволството на Всевишния Аллах. Добрите приятели са тези, които взаимно се подкрепят и помагат, те споделят щастие и тъга. Винаги са заедно, когато имат нужда един от друг и не ни спестяват недостатъците ни. А по този начин имаме прекрасната възможност да усъвършенстваме характера си и да извършваме повече добри дела.

В друг цитат от Корана се казва следното: „В този Ден приятелите ще са врагове един на друг освен богобоязливите.” (43:67)

Също така Аллах Теаля ни заповядва: „И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта, а не си помагайте в греха и враждебността!” (5:2)

От цитатите по-горе се разбира важността от избора на приятели, също и това, че ако си намерим добри приятели това означава, че сме се съобразили с препоръките на Корана, а това е един вид ибадет, чрез който ще спечелим и на дунята и на ахирета иншаАллах.

Друг важен момент в приятелството е след като намерим подходящите за нас приятели трябва да правим всичко възможно за да ги задържим, а това ще стане единствено ако ги обичаме в името на Аллах, ако бъдем искрени с тях и когато и ние им помагаме в техните задачи и сме съпричастни с болката им т.е да ги подкрепяме така, както и те подкрепят нас. Приятелството не може да се осъществи ако бъде само от едната страна. В такъв случай преобладава егоизма, а той не е от исляма.

ИншаАллах ще завърша със следната мисъл:

„Човек, който няма приятели е беден. А още по-беден е този, който не може да запази приятелството и губи приятелите си.”

Нека помолим Аллах да ни напътства винаги в Правия път и да ни сближи само с искрени приятели, с които да си помагаме по пътя към задоволството на Аллах! Амин!

"Подарявайте си подаръци, обичайте се помежду си. Подарявайте храна един другиму. Това ще доведе до увеличаване на благата ви." (Кутубу-с Ситте)

                               

Категория: Ахляк (морал, нрав, възпитание) | Добавил: keuser (28.04.2011)
Разгледали: 957 | Коментари: 4
Всички коментари: 4
3 yolcu  
1
Есселяму алейкум!
Аллах да дава всекиму приятел, който да му бъде упора по Пътя на Аллах!
Поздрав за темата!

4 Enes  
0
Амин!

1 Muslim  
2
Selam! Allah da vi vaznagradi temi4kata si q biva smile O4akvam sledva6tata smile

„Човек, който няма приятели е беден. А още по-беден е този, който не може да запази приятелството и губи приятелите си.”


2 Enes  
1
Алейкум селям!

Преди всичко трябва първо да бъдем приятели и след това да очакваме и ние приятели.
Изборът е важен, критериите също...

Изберете приятелят, който ще ви помогне по пътя на Аллах!
Успех!


Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz