Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 16.06.2024, 07:33
Главна » Статии » Ахляк (морал, нрав, възпитание)

КАЗВАНЕТО НА ИСТИНАТА И СПАЗВАНЕТО НА ОБЕЩАНИЯТА!

 

 Момчето, което извика „Вълк”

 

Имало едно момче, което било изпратено да пасе овцата на баща си извън селото. Един ден то извикало: „Помощ! Вълкът убива овцата!” Селяните се втурнали да  му помагат с тояги и пушки. Когато те се огледали наоколо видели, че няма вълк, само момчето им се смеело отстрани.

На следващата седмица той отново извикал: „Вълк!” и селяните отново се втурнали към него, но напразно. След това наистина един ден вълкът нападнал овцата и момчето отново извикало: „Помощ! Вълкът е тук!” Обаче този път никой не дошъл да му помогне. Той толкова лъгал, че дори когато казал истината никой не му повярвал.

 

Момичето, което нарушило обещанието

 

Мерйем имала приятелка на име Лятифе. Тя никога не спазвала обещанията си. Всеки път когато обещавала нещо, не го изпълнявала. Веднъж Мерйем споделила една тайна с Лятифе и тя й обещала да не казва на никого. На следващия ден всички знаели тайната на Мерйем. Приятелката й не спазила обещанието си и Мерйем никога вече не можела да й се довери отново. По този начин Лятифе не успяла да запази приятелите си за дълго време, защото винаги нарушавала своите обещани. Дори, когато се заклевала в името на Аллах Теаля никой не вярвал на думите й. Съвсем скоро останала сама.

 

Поуката от тези разкази

 

Винаги трябва да бъдем честни и да държим на думата си. Това са едни от най-важните качества на истинския мюсюлманин (честност, искреност, правдивост и.т.н.). Никой не обича лъжците. Също така никой не вярва и на човек, който не спазва своите обещанията. Лъжците и хората, на които не може да им се има доверие скоро остават без приятели.

 

Примера на Расулюллах (с.а.с.)

 

Нека вземем пример от любимия ни Пророк Мухаммед (с.а.с.). Той, който е най-прекрасният пример за нас във всяко едно отношение. Расулюллах (с.а.с.) е бил честен и доверен човек. Дори още преди да стане Пророк, хората го знаели като честен човек. Те дори го наричали „Ел-Емин”, което означава „сигурният” и „Ес-Садик – правдивият”.

 

 Какво казва Корана относно казването на истината и спазването на обещанията

 

В Корана на няколко места ни се казва да бъдем честни и правдиви. Като например:

 

„И не смесвайте истината с лъжата, и не скривайте истината, когато я знаете!” (2:42)

 

„О, вярващи изпълнявайте обетите!”. (5:1)

 

„О, вярващи, защо говорите онова, което не вършите?” Най-омразно пред Аллах е да говорите онова, което не вършите.” ( 61:2-3)

 

Мюсюлманина трябва да спре себе си от изказването на лъжи. Една лъжа често води до друга, ала рано или късно, истината излеза наяве.  Трябва да се уверите, че всеки път, когато на един мюсюлманин му се налага да обещае, че ще го спази според способностите си. Само тогава ще го уважават другите и ще се доверяват на думите му.

 Трябва да научим

 *Истинския мюсюлманин е този, който не лъже и спазва обещанията си.

*Хора, които лъжат през цялото време съвсем скоро си създават проблеми.

*С казването на истината спечелваме любовта на Аллах Теаля и уважението на останалите.

 

Категория: Ахляк (морал, нрав, възпитание) | Добавил: Reyhan (22.09.2010)
Разгледали: 535
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz