Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 19:40
Главна » Статии » Ахляк (морал, нрав, възпитание)

ЕССЕЛЯМУ АЛЕЙКУМ!

Том е новото другарче на Раян в училище. Те седнали в библиотеката и  заедно се подготвяли за утрешния важен тест. Не след дълго библиотекаря съобщил, че след петнадесет минути библиотеката ще бъде затворена, поради тежките зимни условия навън и всички трябва да оставят книгите си на бюрото.

Двамата приятели се запътили към изхода на училището и решили да се обадят на родителите си да дойдат да ги вземат.

Раян позвънил на майка си и казал:

- Есселяму алейкум, мамо! Раян се обажда. Библиотеката затваря заради зимната буря. Би ли дошла да ме вземеш?

Тя му отговорила, че до няколко минути ще бъде там.

Приятелят му Том направил същото.

След кратко време Том решил да зададе въпроса си, който силно му направил впечатление при започването на разговора на Раян с майка му.

- Раян! Ти какво каза на майка си при започването на вашия разговор?

- За думите „есселяму алейкум” ли питаш?

Том отговорил:

- Да!

И добавил още:

- Какво е значението им и защо го използвате?

Раян замълчал и вътрешно си казал: „Честно казано, не знам!”, но нямал смелостта да каже това на Том. Той не искал да  признае на приятеля си, че не знае значението на поздрава, който използвал всеки един ден.

- „Ооох! Защо това се случва на мен? Мамо, къде си?” – мислил си той. И докато се чудел как да отговори на въпроса на Том, майка му вече пристигнала пред сградата на училището и той видял своето успокоение.

След това бързо се качил в колата и обещал на Том, че по-късно ще му се обади.

- Есселяму алейкум, мамо! Радвам се да те видя! - казал Раян. След това сподели с майка си за въпроса, който му задал Том.

След като тя го изслушала, усмихвайки се леко, го попитала:

- Раян, ти какво мислиш, че означава? Дай някакво предположение.

В стремежа си да даде отговор на въпроса, той предположил:

- „Здравей?...” - и гласа му затихнал.

След това майка му казала следното:

- Начина, по който разсъждаваш е правилен, защото това е израз на поздрав, но вместо „здравей” мюсюлманите използват думите „есселяму алейкум” като се поздравяват един с друг, което означава „нека мира на Аллах да бъде върху вас”.  

Раян слушал внимателно отговора на майка си и след това отново я  попитал:

- Мамо! Г-жа Фатима, която е моята учителка по религия-Ислям  обикновено добавя и други думи към тях, например „ве алейкум селям”. Какво означават те и защо ги добавя?

Майка му отговорила, че мюсюлманите могат да прибавят някои допълнителни думи както за по-добри пожелания към своите братя и сестри мюсюлмани,  така и за да получат допълнителна награда за себе си. След това му разяснила, че думите „ве рахметуллах” означават „и милостта на Аллах,” а думите „ве берекятух” означават „и благодатта на Аллах”.

След това Раян забелязал, че подминали улицата, която води към тяхната къща и попитал:

- Мамо, къде отиваме?

 - Сестра ти, Айша е в търговския център, сине...

И това беше всичко, което Раян чул, защото той вече потънал в размисли върху това, което майка му беше казала. Замислил се върху смисъла на ислямския поздрав „есселяму алейкум ве рахметуллахи ве берекятуху (нека мира, милостта и благодатта на Аллах да бъде върху вас).

- „Хмм... Мир, милост, благодат!” - помислил си Раян.

След това с усмивка на лицето си казал:

- Мамо! Ако знаех, че съм пожелавал толкова много добро чрез казването на селяма, аз нямаше да го казвам на децата, които не са ми приятни в неделното училище.

Тогава майка му отговорила така:

- Раян! Целта на селяма е да търсим мира и благодатта на Аллах за всеки от нас. Дори ако това дете не е възпитано много добре, ти трябва да се опитваш да бъдеш добър към него. Може би някой ден той ще започне да се държи по-добре. Разпространяването на селяма увеличава любовта и приятелството между мюсюлманите.

Тя обаче забелязала, че Раян не изглежда много убеден в думите й. Затова тя решила да сподели с него една нейна история и казала:

- Раян! Веднъж аз и майката на твоят приятел Али имахме едно недоразумение. Разбира се беше отдавна, но поради това, ние спряхме да си говорим.

Той я прекъснал и казал:

- Но мамо, аз мислех, че майката на Али е една от твоите най-добри приятелки!

- Да, миличък! Ние не искахме нашето приятелство да приключи, но нито една от нас не искаше да приеме вината си. Въпреки, че не си говорихме с нея, аз почтено я поздравявах със селяма всеки път, когато се срещнехме и тя винаги ми отвръщаше на него. След известно време тя започна да ми говори. Ако не бях се подчинила на Аллах с даването на селям, ние можеше никога повече да не си проговорим отново. Това беше урок, който ме научи, че когато се подчиняваме на Аллах, дори и в нещата, които ни се струват малки, може да се предотвратят лоши постъпки.

Така тяхната обиколка завършила със случката на неговата майка.

Раян отишъл в търговския център, за да извика сестра си и все още мислел за случката, която майка му току-що му разказала. След като се разделила с приятелите си, Айша тръгнала към него и като го видяла го поздравила:

- Есселяму алейкум, Раян! Хайде да побързаме, за да не караме майка ни да чака.

И заедно се отправили към изхода, когато чули познат глас да казва: „Селям Айша!” Раян бил много изненадан, че това била една от съученичките на Айша, която не е мюсюлманка. Айша отговорила на поздрава й и след няколко минути двете момичета се разделили и с Раян се запътили към паркинга, където ги чакала майка им.

Раян малко объркан, попитал:

- Селям, Айша? От кога?

Тогава сестра му отговорила:

- Ами! Тя ме попита за селяма, когато ме чу да го казвам на Зейнеб в училище и след няколко дни започна да ни поздравява с кратката форма на селяма. Аз мисля, че е харесала това, да започва разговор със селям (мир).

Раян поклатил глава и с изумление казал:

- Хах, би ли повярвала на това?!

Когато майка им чула за това, тя ги попитала:

- Знае ли някой от вас как се отговаря ако немюсюлманин ни поздрави със селям?

И двамата не могли да отговорят. След това майка им обяснила така:

- Добре! Правилният начин да се отговори на селяма на някой, който не е мюсюлманин, е да се каже „ве алейкум,” но без думата „ес-селям”.

След това Раян разказал на сестра си за въпроса на Том, който му задал по-рано в училище и колко неловко се почувствал като не знаел отговора.

Тогава Айша го посъветвала:

- Сега, след като мама ти е обяснила вече какво е значението на поздрава, ти трябва да му се обадиш или като го видиш да му обясниш смисъла на думите. Аз съм сигурна, че той ще остане впечатлен от това.

Айша прегърнала по-малкото си братче и се прибрали вкъщи.
 

Категория: Ахляк (морал, нрав, възпитание) | Добавил: Reyhan (18.04.2011)
Разгледали: 804
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz