Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 19:16
Главна » Статии » Ибадет (богослужение)

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЧИСТОТАТА И ИБАДЕТА

От хадиса по-долу можем да разберем тясната връзка между чистотата и ибадета.
Веднъж Пратеникът (с.а.с.) попитал сахабетата:
- Ако някой от вас има река пред дома си и ако той се къпе пет пъти в тази река, дали ще има мръсотия по себе си?
Сахабетата отговорили:
- Върху него няма да остане никаква мръсотия.
Тогава Пратеникът на Аллах казал:
- Ето такъв е петкратния намаз. Аллах чрез него премахва греховете.Чистотата заема много важно място в ислямската религия. Тя е в основата на някои ибадети, чрез които целим доближаване до Аллах. Затова й се обръща по-специално внимание. Например за да извършваме някои от задължителните ибадети има условие да вземем  абдест или гусул.

Ние се изправяме пред нашия Създател, когато изпълняваме ибадет и тогава трябва да бъдем на чисто място, с чисти тела и чисти дрехи.Особено важно е, когато молитвата ще се изпълнява с джемат (групово) да бъдем спретнати и чисти, за да не притесняваме останалите, а да бъдем приятни. По този начин и Аллах Теаля ще бъде доволен от нас и ще ни възнагради за всяко наше старание и подчинение.
Пратеникът на Аллах е казал, че "чистотата е половината от вярата". Ето защо трябва винаги да се стремим към нея и да й обръщаме по-голямо внимание особено, когато извършваме ибадетите и се чувстваме по-близо до Аллах.

Когато трябва да изпълним петъчните (джума) или байрямските молитви е добре да се вземе гусул (да се изкъпем) реди това ,да се облекат най-хубавите и чисти дрехи и да се намажем с миск. При тези молитви освен, че се изправяме пред нашия Създател, ние сме заедно и с други хора и трябва да бъдем чисти както подобава.
Мюсюлманите винаги трябва да бъдат чисти, където и да се намират защото те са пример за останалите.
А чрез ибадетите, които изпълняваме, ние свикваме да бъдем чисти от всяка гледна точка. И по този начин се пречистваме не само телесно (външно), но и духовно.
Ибадетите пречистват сърцата ни и ни помагат да се извисяваме духовно, отдалечават ни от извършването на лоши деяния (постъпки) и от всякакви лоши мисли и чувства. Те ни изчистват от мръсотиите на греховете.

От сунната на Пратеника (с.а.с.). Нека я последваме!
Любимият ни Пратеник е отдавал голямо значение на чистотата. Той винаги е измивал ръцете си преди и след всяко хранене. Никога не е ял или пил без да е измил първо ръцете си. Първото нещо, което е правил когато е ставал за намаз било то през нощта или за сабах (сутрешната молитва) е било да си почисти устата с мисвак.
Дори когато е бил на смъртно легло е поискал от сахабетата мисвак за да почисти зъбите си.

В един от хадисите си Мухаммед (с.а.с.) е казал следното: "Ако не се страхувах, че ще се затрудни моята общност щях да заповядам да използват мисвак преди всяка молитва."

Пратеникът ни, Аллах да го благослови и с мир да го дари,  както разбрахме наблягал много на чистотата на дрехите и тялото, както и на сърцето. Имало случаи, когато той обличал закърпени дрехи, но никога не е носел мръсни или скъсани дрехи.
Любимият ни Пратеник (с.а.с.) ни учи да бъдем спретнати и винаги с чисти дрехи. Той е чудесен пример за нас и трябва да се стараем да го следваме за да спечелим милостта и задоволството на Аллах и за да бъдем заедно с него в Дженнета, иншаАллах.
Категория: Ибадет (богослужение) | Добавил: Enes (10.10.2010)
Разгледали: 639 | Коментари: 2
Всички коментари: 2
1 ikrakids  
1
Аллах да ви възнагради за прекрасната статия. Въпреки че е сложена в раздела за деца, мисля че всички може да си извлечем ползи от нея!

2 Enes  
0
Амин!
Да, ползи винаги можем да си извлечем дори и от темите написани за деца. Те дори са за предпочитане защото се представят под по-лека форма.

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz