Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 19:14
Главна » Статии » Ибадет (богослужение)

ПРАТЕНИКЪТ (С.А.С.) И КУРБАНА!

„Най-голямата добродетел, която синът на Адем може да направи на Курбан Байрям, за да се доближи до Аллах е да заколи Курбан. Още преди кръвта на курбана да достигне до земята, този който коли курбан достига до един висок пост от страната на Великия Аллах. От тази гледна точка колете своите курбани със сърдечна чистота.” (Тирмизи)

Коленето на Курбан е един от ибадетите, които трябва да изпълняваме като мюсюлмани. Пратеника (с.а.с.) след като се преселил в Медина колеше курбан всяка година. Също така насърчавал и сподвижниците си да правят същото, казвайки: „Никой раб не може да извърши по-добро дело от това да заколи курбан в деня на Курбан Байрам, за да се доближи до Господаря си.”

Пратеникът (с.а.с.) заколил първия си курбан през втората година от преселението. Тогава в деня Курбан Байрам, заедно с мюсюлманите отишъл на мястото за молитва на една открита широка поляна. След като отслужили намаза изнесъл проповед и заповядал на мюсюлманите да колят курбан.

Самият той повелил: „О, Аллах мой! Този овен е за онези от уммета ми, които не могат да заколят курбан!” И заколил два овена, единият за уммета си, а другият за себе си. Положил животните на земята, казал „Бисмиллях, Аллаху Екбер и отправяйки следната молитва заколил курбаните си:

„Аз обърнах правоверен своето лице към Онзи, Който е сътворил небесата и земята. Аз не съм от съдружаващите.” (6:79)

„Моята молитва и моето служене, и моят живот, и моята смърт са за Аллах, Господа на световете. Няма Той съдружник. Това ми бе повелено и съм първият отдаден на Аллах.” (6:162, 163)

„О, Аллах мой! Това е от Теб и за Теб от мен. В името на Аллах. Аллах е най-Велик! О, Аллах мой! Приеми го от мен!”

Любимият ни Пратеник е заповядал да се отнасяме добре към всички творения на Аллах.

„Аллах  Теаля е заповядал да се отнасяме с добро към всяко същество. Затова, когато трябва да убиете живо същество, направете го без да го измъчвате. Когато ще колите едно животно, заколете го красиво без да го наранявате. Този, който ще го прави, нека добре да наточи ножа си и да не причинява болка  на животното.” (Муслим)

Веднъж Пратеника видял един човек, който колел една овца. Човекът поставил на земята овцата и се опитвал да наточи ножа си. Пратеника (с.а.с.) не харесал тази твърда и безчувствена постъпка на човека и го попитал: „Няколко пъти ли искаш да убиеш животното? Не можеше ли преди да положиш животното на земята да наточиш ножа си?”

Курбанът:

-   Ни доближава до Аллах.

-  Подсилва обвързаността и отдадеността ни към повелите на Аллах.

- Осигурява ни възможност да развием навик да споделяме с други благата дадени ни от Аллах.

- Засилва обичта, подкрепата и взаимопомощта между самите нас.

 

ЧЕСТИТ КУРБАН БАЙРАМ НА ВСИЧКИ ДЕЧИЦА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА! НЕКА МИРА И БЛАГОДАТТА НА АЛЛАХ  ДА БЪДАТ ВЪРХУ ВСИЧКИ ВАС! АМИН!


Категория: Ибадет (богослужение) | Добавил: Reyhan (16.11.2010)
Разгледали: 513
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz