Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 20:25
Главна » Статии » Ибадет (богослужение)

БОЖЕСТВЕНИЯ ДАР!


Есселяму алейкум, мили дечица!

 

Помислете и споделете с вашите родители кое е по-интересно за вас, когато получавате подарък - блестящата хартия или подаръка вътре в нея?

 

Да, бляскавата опаковка е много приятна, но най-важното за нас е какво има вътре.  

 

Мили дечица, Всевишния Аллах е изпратил за нас един много ценен дар чрез любимия ни Пратеник Мухаммед (с.а.с.), а това е молитвата.


Какъв по-хубав подарък от този? Обаче дали след като сме го получили, го използваме пълноценно? Ще ви предложим няколко съвета, за да се радвате истински на този огромен подарък. За да стане това първо трябва да го опознаем.

Намазът е първият ибадет, който Аллах Теаля е заповядал в Корана. Пророка Мухаммед (с.а.с.) го получил лично от Аллах, когато бил на седмото небе в нощта мирадж и за да ни покаже неговата важност е казал е казал: „Намаза е мирадж за вярващите.”

Така, че скъпи мои приятели, приемете този великолепен подарък от него като го изпълнявате правилно – изпълнявайте го навреме и с пълно отдаване.

Абдуллах ибн Месуд разказва, че попитал Пратеника на Аллах (с.а.с.): "Кое дело е най-обичаното от Аллах?" Той отговорил: „Намазът изпълнен навреме.”

                               

След като направите това, той ще ви извиси духовно, ще ви даде мир и и задоволство на сърцето. Любимият ни Пророк (с.а.с.) винаги прибягвал до намаз, когато усетел безспокойство, тежест или когато се случвало беда с мюсюлманите. Намазът е бил успокоение, щастие и наслада за душата на Пратеника (с.а.с.), остава такъв и за нас – неговите последователи.

Също така това е прекрасна възможност за нас като раби на Аллах да бъдем много близо до Аллах. Освен това, когато намазът е извършен с искреност, заради Аллах и по начина, който Пратеника (с.а.с.) ни е показал, ни предпазва от извършването на грехове. Това е споменато в Свещения Коран, че „молитвата предпазва от покварата и порицаваното.”

Мили дечица, нека ви припомним още едно много важно нещо за намаза и никога не го забравяйте. Първото нещо, за което ще бъдем питани на Съдния ден е намазът.

Как да се съсредоточим в намаза?

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат:

- Изпълнявайте молитвата на тихо място и далеч от неща, които могат да ви разсеят и нарушат спокойствието ви, като например шум, телевизия и т. н.

- Не мислете за ежедневните си желания или страхове. Освободете се от тях.

- Мислете, че по този начин вие се отблагодарявате на Аллах за всичко, с което ви е дарил, с което ви дарява, и с което ще ви дари. Така вие Му се отблагодарявате, а Аллах обича признателните раби.

- Съсредоточете се изцяло върху Корана, който четете в намаза.

- Представете си, че вашето молитвено килимче се е превърнало в летящо и ще ви отведе при вашия Създател. Не забравяйте, че по време на сежде вие сте най-близко до Него.

- Имате златна възможност за това пет пъти на ден. Не я губете! Възползвайте се! Пратеника (с.а.с) е казал: „Извършвайте всяка една от молитвите си така, че все едно ще ви бъде последната.”


Аллах да приеме молитвите ви и да ви дари с това да изпитате насладата от отварянето на най-великия подарък – намазът! Амин!

Категория: Ибадет (богослужение) | Добавил: iyicocuk (13.05.2011)
Разгледали: 702 | Коментари: 2
Всички коментари: 2
1 Сами  
3
Аллах да е доволен! Прекрасен подарък за деца и възрастни!

2 iyicocuk  
3
Амин!

Нека се стараем да го използваме пълноценно.


Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz