Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 18:43
Главна » Статии » Ибадет (богослужение)

ЛЕСНИ ДЕЛА!

Есселяму алейкум, мои малки приятели!

Предлагаме ви да се запознаете се с една интересна случка за Хз. Сюлейман, за да видите стойността от изричането на някои лесни за вас думи.

Сюлейман (а.с.) е сред многото Пророци, които Всевишния Аллах е изпратил на хората, за да ги призовават да Му се подчиняват. Аллах Теаля както го направил Пророк, също така го направил и велик крал. Неговото кралство се простирало над целия свят! Аллах научил Сюлейман (а.с.) на езиците на всички живи същества на земята! Освен това Той му подчинил джиновете, птиците, животните, дори и ветровете. Всички те изпълнявали неговите заповеди.


Когато Хз. Сюлейман пожелаел да отиде някъде, той просто заповядвал на ветровете и те го отнасяли, летейки до мястото, където искал да отиде!

Един ден Сюлейман (а.с.) и неговата армия пътували по този начин, когато те прелетели над един човек, който си вършел някаква работа, но като видял как Хз. Сюлейман пътува в такова величие, той споменал Аллах и Го възхвалил. Ветровете предали неговите думи на Сюлейман (а.с.) и той незабавно им заповядал да отидат до мястото, където се намирал човека. 

Поради това, че Хз. Сюлейман е кралят, то било съвсем нормално човекът да чувства някакъв страх. Сюлейман (а.с.) го попитал: „О, раб на Аллах! Кажи ми това, което ти каза преди малко?”

Човекът отговорил: „Когато виждам величието на кралството, което Аллах ти е дал, аз си спомних за Неговото Величие и казах някои думи, с които Го възхвалих.”


Тогава Хз. Сюлейман му казал следното: „Искам да те известя с блага вест. Твоите думи за възхвала на Аллах са много по-велики от цялото мое кралство и всичко, съдържащо се в него!”


Какво разбрахме?

Много е лесно да спечелим голяма награда (севаб) чрез извършването на някои много малки постъпки. В този разказ, човекът просто възхвалил Аллах и стойността на тези думи била по-голяма от цялото кралство на Хз. Сюлейман.

По същия начин и ние можем да спечелим големи награди. Например изричането на „Елхамдюлиллях (Хвала на Аллах)” ще изпълни везните ни в Съдния ден. С изричането на „Сюбханеллах (Пречист е Аллах)” ни се засажда дърво в Дженнета. Колко е лесно за езика да се изричат тези думи, но наградите са огромни. Аллах Теаля възнаграждава щедро всяко едно наше усилие, чрез което се стремим да достигнем до Неговата милост... 


Категория: Ибадет (богослужение) | Добавил: Enes (31.03.2011)
Разгледали: 646
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz