Меню

Категории на раздела
Иман (вяра) [11]
Ибадет (богослужение) [9]
Ахляк (морал, нрав, възпитание) [18]
Свещеният Коран [6]
Дуа [6]
Разкази [16]
Поучителни филмчета [4]
Картички [1]

Главная

Регистрация

Вход
Приветствую Вас Гость | RSS

Кът на Малкия Мюсюлманин

Неделя, 19.05.2024, 19:15
Главна » Статии » Дуа

ДУАТА Е НАЧИН ДА СЕ ДОБЛИЖИМ ДО АЛЛАХ


Аллах отдава голямо значение на дуата (молбата). Той ни разяснява важността й в следния цитат от Корана:

„Кажи: Не би ви обърнал внимание моят Господ, освен ако сте го призовали. Но вие взимахте това за лъжа (о, неверници) и мъчението е неизбежно.” (25:77)

 

Този айет ни разкрива, че стойността на човек пред Аллах зависи от неговите молитви. Това е така, защото човек, който се моли за това, което иска, той се нуждае от Аллах, а Той е Притежателят на всичко.

 

Аллах създава всичко, от което се нуждаем. Например храната, която е от съществено значение за човешкия живот. Аллах създава зеленчуци, плодове, пилета, крави и т.н. Той създава родителите ви и всички хора около вас. Всемогъщия Аллах дарява хората с тела, интелект, знание, сила, здраве и възможности, от които се възползват.

Както споменахме по-рано, Аллах създава всичко това като благодат за нас. Ние дължим храната, която ядем на Аллах. Също така на Аллах дължим и възможността да ядем тази храна. Помислете върху това за момент! Как бихте могли да сдъвчите храната без вашите зъби? Как ще я смилате без вашия стомах? Дали наличието на храна има някакъв смисъл, ако ние нямахме храносмилателна система?

Вие сте нахранени с Негово позволение, защото Той е Аллах, Който дава всички блага на нас. Той е Този, на когото ние трябва да се помолим когато искаме да се получи нещо или да стане нещо. Следователно за всичко трябва да се обръщаме към нашия Създтел.

Един пример ще ви помогне да разберете този въпрос по-добре:

Натискате копчето, за да включите лампата. Можете ли да кажете, че копчето създава светлината? Разбира се, че не можете. Копчето е само средство, чрез което кабелите предават електричеството. В този свят Аллах създава причини за всеки ефект. Той е създал водата. В язовирите тази вода минава през огромни турбини и така се произвежда електроенергията. Кабели предават електричество и накрая лампата го трансформира в светлина. Факт е обаче, че Аллах е Този, който създава светлината. Ако Той беше пожелал щеше да създаде електроенергия без тези причини. Но нашия Създател иска от нас да използваме разума си и да размишляваме какво Той е създал и по този начин да повярваме.

Можете да пуснете чешмата, когато искате вода. Но можете ли да кажете, че тръбата или кранчето са причините за нейното съществуване? Точно както и в случая със копчето, чешмата е само средство, а не причина.

Това е схващането, което ние трябва да приемем и да си обясним защо трябва да молим Аллах. Това е защото Аллах е създал всяко нещо.

Списъкът с причини, поради които ние трябва да благодарим на Аллах и да Го молим (да правим дуа) може да запълни милиони томове книги. Ето защо съществуването на хората около вас, които не отдават значение на тези неща, никога не трябва да ви възпира от споменаването на Аллах. Тяхната неспособност да използват интелекта си, избягвайки да мислят, ги въвлича в много голяма грешка.

Аллах ни информира за края, който ги очаква тези хора. Нашата награда или наказание в Отвъдното зависи как сме живели на този свят и дали ние се стремим да се доближим до Аллах. Всеки човек ще бъде възнаграден за делата си в Отвъдното.

 

- Как можем да се молим?

Размишляването относно Силата, Могъществото и Величието на Аллах, чувството на страхопочитание към Него и да се молим смирено са от съществено значение за отправянето на дуа.

В Коран-и Керим Аллах ни разяснява как да правим дуа:

„Зовете своя Господ със смирение и дори в уединение! Той не обича престъпващите.” (7:55)

И още:

„...И Го зовете със страх и копнеж! Милостта на Аллах е близко до добродетелните.” (7:56)

 

Дуата не може да бъде ограничена с определено място или време. Ние можем да мислим за Аллах и да Го молим (да отправяме дуа) по всяко време.Категория: Дуа | Добавил: yolcu (20.10.2010)
Разгледали: 1347 | Коментари: 2
Всички коментари: 2
2 Reyhan  
1
Амин! Аллах да е доволен и да възнагради всички стараещи се към Неговото задоволство! Амин!

1 Emina  
2
Алллах да е доволен! Машаллах, много хубава статия! Аллах да приеме дуите на всички мююслюмани! А дечицата да не ни забравят в своите дуи! : )

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Членове: 0

Намери

Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтов - uCoz